VÝBĚROVÁ PODZIMNÍ AUKCE UMĚNÍ V Expo 58 ART

VÝBĚROVÁ AUKCE 12. LISTOPADU OD 16:00 ve výstavní síni Expo 58 ART
(Letenské sady 1500/80, 170 00 Praha 7)

Předaukční výstava v Expo 58:
21. října – 11. listopadu 2023 (10:00 - 18:00); dále 12. listopadu 2023 (10:00 - 15:30)
(otevřeno denně včetně sobot, nedělí a svátků)

V roce 2023 jsme přišli s novinkou ve formě tzv. výběrové aukce starého, moderního a současného umění. V této aukci, která se uskuteční jen dvakrát ročně, bude vždy nabídnuto jen omezené množství několika desítek aukčních položek té nejvyšší sběratelské kvality. Aukce představí zásadní díla českých a zahraničních umělců, která mají z hlediska zhodnocení investice velký potenciál a která budou ozdobou každé umělecké sbírky. Dražba bude probíhat v odpoledních hodinách v naší galerii v ikonickém pavilonu Expo 58 ART a bude svým obsahem výjimečná.

Nejvýznamnější položkou aukce bude snový obraz Marca Chagalla a dále oleje Aloise Wachsmana, Emila Filly, Václava Špály, Jakuba Schikanedera či Jana Kupeckého.

Na modře laděném, půvabném obraze Marca Chagalla Maternité sur fond bleu (Mateřství na modrém pozadí), je teplými barvami a jemným štětcem zobrazena matka držící své dítě v klidném, nostalgickém výjevu. Tento obraz ztělesňuje Chagallův poetický vizuální jazyk, který odrážel jeho vlastní zkušenosti s láskou a rodinou. Tato snová kompozice zobrazuje aspekty umělcovy osobní a rodinné historie a obecně východoevropského folklóru. Na obraze si můžete povšimnout motivů selského života, zvířat a holubice, která dodává dílu mírumilovnou atmosféru. Obraz byl až do malířovy smrti v jeho sbírce. Jedná se o první aukční prodej tohoto díla. Vyvolávací cena obrazu je stanovena na motivačních 12.000.000 Kč.

Dalším stěžejním dílem aukce bude mnohokrát vystavovaný a publikovaný mistrovský olej Aloise Wachsmana Ludvík XVI., který byl poprvé vystaven na ikonické výstavě Poesie 1932 v Praze. Tato výstava byla první výstavou u nás, která měla jednotnou orientaci k surrealismu. Obraz pochází z proslulé sbírky Dr. Jaroslava Borovičky a byl dlouhou dobu po konfiskaci umístěn ve sbírkách Národní galerie v Praze. V 90. letech 20. století byl vrácen zpět Dr. Borovičkovi. Ze sbírky Dr. Borovičky a restituce Národní galerie v Praze rovněž pochází olejomalba Karla Černého V sadu, která prošla v minulosti také mnoha výstavami.

Slavný český malíř Jindřich Prucha je v aukci zastoupen nádherným olejem Zimní krajina z roku 1911. Tehdy začalo vrcholné období jeho tvorby, kdy se po sblížení s impresionismem a pointilismem přiklonil k fauvismu a stal se jedním z jeho nejvýznačnějších představitelů.

V aukci se objeví Zátiší s ovocem a rybou z roku 1928, jehož autorem je Emil Filla. Tento kubistický olej z malířova významného tzv. “bílého období“ původně patřil do sbírky významného amerického sběratele a nositele Nobelovy ceny Normana Hasco.

K „highlightům“ aukce budou patřit i oleje Václava Špály Kytice s tulipány z roku 1939, Kamila Lhotáka Koleska z vrcholného období Skupiny 42 či Zdeňka Sklenáře Znaky z roku 1979, který pochází ze sbírky malíře Zdeňka Šputy.  

Staré mistry bude v aukci zastupovat galerijní Portrét mladého muže od jednoho z vůbec nejvýznamnějších barokních mistrů Jana Kupeckého, který pochází přímo z knížecí sbírky Liechtensteinů nebo publikovaný a vystavovaný olej Jakuba Schikanedera Meditace z roku 1877.

Netradiční položky aukce představují dvě vzácné knihy. Jednou z nich je kniha Francisca Goyi Los Desastres de la Guerra s 80 lepty s akvatintou a proslulý Zpěvník s 56 originálními kresbami malíře kombinovanou technikou Jiřího Trnky.

Pozornost sběratelů a investorů nepochybně přitáhnou i další exkluzivní díla, například od Václava Brožíka, Vojtěcha Hynaise, Oldřicha Blažíčka, Václava Radimského, Joži Uprky, Jana Baucha, Josefa Jíry, Nikolaje Roericha, Vlaho Bukovace, Edwarda Cucuela, či Oskara Kokoschky. Současné umění bude v aukci zastoupeno špičkovými díly Michaela Rittsteina, Jiřího Anderleho, Luboše Plného, Jana Mikulky či komiksového krále Káji Saudka.

Všechna umělecká díla byla prověřena nejvýznamnějšími českými experty a zahraničními odborníky. Aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery jako jediná v ČR poskytuje vydražitelům doživotní záruku pravosti.

aukční síň
Marc Chagall, Maternité sur fond bleu (Mateřství na modrém pozadí)